D

e verzameling waarop deze website is gebaseerd, is het project van een Bruggeling met - u raadt het nooit - een passie voor affiches.

En een zo mogelijk nog grotere passie voor zijn stad.

Het idee

W

e schrijven najaar 1994. Een lokaal in de school waar hij werkt wordt sinds jaar en dag "de drukkerij" genoemd. Er staan een handvol kopieermachines opgesteld, vandaar. In dat lokaal vraagt een wat kale muur om enige decoratieve invulling.

 Ergens heeft hij twee affiches liggen die iets te maken hebben met de geschiedenis van de Brugse boekdrukkunst. Een paar kaders met affiches omtrent drukwerk, dat lijkt hem wel wat. Maar drie oogt fraaier dan twee. Dus gaat hij op zoek naar een derde exemplaar.

Maar hij vindt niet wat hij zoekt. Of: hij zoekt niet wat hij vindt. Verschillende fraaie affiches omtrent andere Brugse onderwerpen.

"Als je die zou gaan verzamelen, waar zou dat toe leiden?", vraagt hij zich af.

Meer dan jaar later ...

I

nmiddels is de verzameling uitgegroeid tot een geheel van - bij benadering - tienduizend stuks. Al is de verzamelaar al lang gestopt met tellen, dus het kunnen er ook wat meer zijn.

 Om het overzicht te bewaren worden de affiches onderverdeeld in thematische mappen. Deze indeling werd op de website in digitale vorm behouden.

 "In welke mate schetst een afficheverzameling een relevant portret van een stedelijke gemeenschap?", dat is zowat de vraag waarop met deze verzameling een antwoord wordt gezocht.

Aan u om te oordelen, of en in hoeverre wij in dit opzet slagen.