De Gouden Boomstoet … toch een nieuwe editie.

Hoelang hebben we gezocht naar alle affiches van de Praalstoet van de Gouden Boom? Een kwarteeuw? Maar kijk, gezocht en gevonden. Er is nu een plek waar je ze allemaal bijeen vindt. De ‘Gouden Boomstoet’, zoals hij doorgaans genoemd wordt, kende tot nu dertien edities. Da’s goed voor negentien affiches in onze collectie. Negentien? Jawel, er is er eentje bij zonder datum, een extraatje uit de jaren tachtig. En ook een affiche die de publicatie van een boek aankondigt. En bij de jongste uitgang van de stoet werden ook drie affiches verspreid waarmee de Bruggeling werd aangepord om als figurant mee op te stappen.
De eerste editie van de stoet trok door Brugge in de zomer van 1958, naar aanleiding van de wereldtentoonstelling in Brussel. En sindsdien om de vijf jaar, ongeveer. Ongeveer, want nu en dan werd aan die lustrum-traditie wat gesleuteld. In 2017 zat Brugge de jongste jaargang van het spektakel. En werd even gefluisterd dat het misschien wel de laatste keer zou kunnen zijn, maar inmiddels horen we geruchten vanuit Brugge Plus. Dat er toch weer gesleuteld wordt aan een nieuwe rondgang. In 2022, weten ‘welingelichte bronnen’.
Je ziet alle affiches op www.bruggeinaffiches.be/mappen/620a. Waarin ook affiches van onder meer de Heilig Bloed Processie en de Reiefeesten onderdak vinden.

This entry was posted in Van stoeten en processies. Bookmark the permalink.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *