De koorleider, de kastelein en de kasteelheer

Laat mij u vertellen over de koorleider, de kastelein en de kasteelheer.

Een tijd lang presenteerde het koor Bladelin zijn concerten met affiches die samen uitgroeiden tot een niet onaardige reeks.

Hoeveel Bruggelingen zingen? Om ze allemaal op te lijsten zijn ze met te veel. Zoek even en je komt al snel een tiental Brugse koren op het spoor. Da’s samen al veel volk met veel noten op hun zang. En ondergetekende is er dan nog niet bij geteld. Want weet u, in een vorig, jong leven spendeerde deze jongen redelijk wat tijd in de muziekschool. Waar men hem op subtiele wijze aan ’t verstand bracht dat zijn zangtalent het best tot zijn recht komt onder de douche.
De Brugse koren moeten het zonder mijn solide tenor stellen en slagen daar aardig in.
Zo ook het zanggezelschap dat zich Bladelin noemt. Omdat dit een blog is die het van affiches moet hebben, maar ook omdat ze niet onaardig zijn, toon ik u met plezier een paar affiches waarmee het koor een aantal jaren geleden zijn concerten aankondigde. Keer op keer verfraaid met een met kennis van zaken getekend portret dat verwees naar de muziek in kwestie. Op die affiches wordt Patrick Beuckels vermeld als dirigent.

Die Patrick liep ook muziekschool, maar kan wel zonder schaamte onder de douche vandaan komen. Maakte naam als traversospeler. En als koorleider, dus. En wat is ècht doorslaggevend op zijn CV? Koorleider Patrick zat op school ooit bij mij in de klas! Hoeveel troeven kan een mens verzamelen?
De naam van zijn koor, Bladelin, is niet zomaar een  naam, het is er eentje met historische weerklank. Pieter Bladelin was in het Brugge van de jaren veertienhonderd een meneer met aanzien. Had meer dan één vinger in de financiële pap bij de Orde van het Gulden Vlies en dus binnen de intieme kring van Bourgondiër Filips de Goede. Dat bracht wat geld op waarmee Pieter kunst verzamelde. Een triptiek van Rogier van der Weyden, om maar een kleinigheid te noemen.

‘De geboorte’ van Rogier van der Weyden, de figuur rechts is opdrachtgever Pieter Bladelin. Op de achtergrond prijkt zijn kasteel van Middelburg.

En Pieter Bladelin bouwde in de Naaldenstraat het stadspaleis dat nog altijd zijn naam draagt. En ook een kasteel nabij Maldegem, op gronden die afkomstig waren van een abdij in het Zeeuwse Middelburg. Rond dat slot begon Pieter een dorp te bouwen, hij droomde ervan om dat nieuwe Middelburg tot een stad te laten uitgroeien.
Na al die eeuwen blijft van Pieter’s buitenverblijf-kasteel weinig of niets over en vandaag is zijn Middelburg een slaperig grensdorp. Een aantal jaren geleden kwamen een paar mensen daar op het idee om de fundamenten van Bladelin’s kasteel op te graven. En nu lees ik in de krant dat ze van plan zijn om ‘een replica van het kasteel van Bladelin’ te bouwen.

Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Ze gaan dat kasteel toch niet steen voor steen herbouwen? Om er het fijne van te weten moet ik bij gelegenheid maar een keer langs gaan bij Paul Verstraete, die in Middelburg een kroeg runt. Waarom bij hem?
Wel, kastelein Paul was één van de voortrekkers bij die opgravingen, destijds. En wat meer is … ook Paul genoot zowaar ooit het voorrecht om bij mij in de klas te zitten!
En Pieter Bladelin? Neen, jammer, kasteelheer Pieter, gij kunt niet pochen dat ge samen met mij school liep.
Ge kunt nooit alles bereiken in ’t leven.

This entry was posted in Het Brugge van toen, Van zingen en spelen. Bookmark the permalink.

9 Responses to De koorleider, de kastelein en de kasteelheer

 1. Rika says:

  En ik genoot het voorrecht om met jou op school te werken!

  • Pol Martens says:

   Ha, je herinnert mij, Rika, aan een affiche die hier ergens in een map wacht op een verhaal op deze blog. Ze kondigt een rondleiding aan omtrent de geschiedenis van die school in de Zilverstraat …

 2. Françoise says:

  Zalig Pol,
  ik herken je helemaal in je sappige manier van schrijven,wat had ik graag in jouw geschiedenisles gezeten.
  Geen nood,ik lees je blog wel en verbeeld me dat jij mijn leerkracht geschiedenis bent!

 3. Rika Verschaeve says:

  Tof dat je een blog startte – zo kunnen we toch nog van je Brugge in affiches genieten!
  Manlief zong de voorbije jaren een paar keer mee met de kerstvieringen in Hof Bladelin, samen met het Sint-Donaaskoor o.l.v. Paul De Baere, van de artisanale boekbinderij, en zijn eveneens muzikale vrouw Thérèse T’Sjoen.

 4. Maria VdB says:

  Dank je wel , Pol , dat je me laat meegenieten van je prachtige affiche – tentoostelling . Wat een origineel idee !
  Ik heb er van genoten en zal er nog van genieten .

 5. Kristin DM says:

  Pol…dikke merci voor “De koorleider, de kastelein en de kasteelheer”
  Weer zo sappig verteld..👍😊

 6. Hilde Wouters says:

  Ik heb zojuist je blog eens doorgenomen. Schitterend!
  Ik vind het nog leuker dan je wekelijkse cursiefjes voor de krant! Ik weet niet precies waarom…
  Maar ik houd van al die weetjes over de stad waar ik toch ook al meer dan de helft van mijn leven woon …

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *