De boekenbeurs komt naar Brugge!

De nieuwe bijbel en de koning
Ze hebben de bijbel herschreven! Allez, ’t is te zeggen, er verscheen een nieuwe Nederlandse vertaling. Daar was veel om te doen en wie niet hoog oploopt met de christelijke handleiding vond al die persaandacht omgekeerd evenredig met de nieuwswaarde. Een bewering die wij niet in de mond durven nemen, voorbeeldig èn katholiek opgevoed als we zijn.
Maar ’t is waar, dat de nieuwe bijbel redelijk wat mediabelangstelling kreeg is voorzichtig uitgedrukt. Onze  noorderburen trommelden zelfs hun koning Willem Alexander op om feestelijk het eerste exemplaar aan hem te overhandigen. Menig debuterend auteur zou domme dingen doen voor een fractie van de aandacht die de jongste bijbelvertaling te beurt viel.

Een staatshoofd dat zich laat inhuren om zo’n geloofsboek te promoten, je kan er aan de toog een aardig boompje over opzetten. Met de scheiding van kerk en staat als dorstige inzet. Wat ons herinnert aan een recent voorval in ons eigenste Brugge.

De nieuwe Aspe en de burgemeester
’t Is van een andere orde, maar de presentatie èn ‘verkoop in primeur’ van het laatste boek van onze betreurde Pieter Aspe, wedden dat ook dat nieuws u niet ontging?  ’t Was in de gotische zaal van het stadhuis. Het Brugse politieke wereldje tekende present, de burgemeester voorop. Voor hen een thuismatch, tenslotte. Gewillig stonden ze schouder aan schouder met lieden van de uitgeverij. Iemand met ondeugend karakter stelde de vraag, terloops, sinds wanneer boekenverkopers commercie mogen doen in het stadhuis… Die bedenking komt uiteraard niet van ons, aan zo’n stoute gedachten bezondigen wij ons niet, om het bij bijbels jargon te houden. Onze brave opvoeding, u weet wel.
Trouwens, wat die bijbel betreft … of ik het exemplaar in mijn bescheiden boekenkast vervang door de recente ‘revisited’ editie, valt nog te bezien. Het ‘boek der boeken’ staat bij mij hoe dan ook op de plank, voorbehouden voor ‘boeken die ik nog moet lezen’. En het staat daar lang niet alleen, maar hou dat stil.

De nieuwe boekenbeurs en … de koning?
Want ongelezen leesvoer, ik heb er nogal wat in huis. Allemaal de schuld van de boekenbeurs in Antwerpen. Wij trokken er graag naartoe, maar ’t was altijd weer prijs. Want al lieten wij ons nooit betrappen in een wachtrij voor een handtekening van Bart Van Loo of Lize Spit, toch kon het boekenfeest ons verleiden. Tot uren leesplezier, maar ook tot de aanschaf van boekbanden die alleen maar staan schoon te wezen in dat meubel van ons.
En tussen al die ongelezen lectuur zit ik hier op mijn letterklavier … schrijvertje te spelen. Wat is de papieren droom van al wie plezier beleeft aan het bijeen harken van woorden? Bladeren doorheen een zelf geschreven boek! Al neem je ‘le plaisir de se voir imprimer’ vandaag met een digitale korrel zout. Heeft het digitale geweld van deze tijd ook schuld aan het droeve einde van de Antwerpse boekenbeurs?
Er wordt weliswaar moedig geprobeerd om dat beursverhaal nieuw leven in te blazen, ook daar in de stad aan de Schelde, maar …

De gotische zaal … in de negentiende eeuw in gebruik als bibliotheek.

Ziehier een zot idee omtrent die avond rond Pieter Aspe in ons stadhuis. Wat als dat nu een keer de aanzet was tot iets heel nieuws? Wat te denken van een boekenbeurs in een stadhuis? In het onze! Het zal u verbazen, maar de gotische zaal zou die boeken verrassend graag zien komen. Hoezo?
Wel, even een alinea geschiedenis. Omtrent de nasleep van de Franse revolutie, hier bij ons. Rare tijden. Alom worden kloosters opgedoekt. En met boeken uit kloosterbibliotheken vullen ze voor de eerste keer een openbare bibliotheek. En die bib vind je in de jaren achttienhonderd … in ’t stadhuis! Zo’n boekenbeurs is voor de gotische zaal ‘a trip down memory lane’!
Welaan dan, de burgemeester overhalen, ons schepen van Cultuur zot maken en de klus is geklaard. Vergeet die van Antwerpen, de boekenbeurs is gewoon van Brugge!
De gotische zaal, één boekendorp! In de benedenzaal signeren schrijvers hun nieuwste boek. En het kabinet van de burgemeester? Met dat stemmige tuintje achterin, de gedroomde cafetaria!
En dan is ’t moment aangebroken voor dat boek van mij. ‘k Heb er vandaag nog niet het minste idee van waarover het zal gaan, maar het wordt met veel poeha aangekondigd. De Hollanders hebben daar een koning voor! U vindt het hoog gegrepen om voor de voorstelling van mijn debuut onze eigen Filip uit te nodigen? Mij goed, zijn zusje Delphine is ook welkom.

This entry was posted in Het Brugge van nu, Het Brugge van toen, Van boeken en schrijven, Van Brugse politiek. Bookmark the permalink.

13 Responses to De boekenbeurs komt naar Brugge!

 1. Daan V. says:

  Leuk verhaal!
  De bibliotheek die in het begin van de negentiende eeuw tot stand kwam werd aanvankelijk ondergebracht in de voormalige Duinenabdij langs de Potterierei. Pas in 1819 werd de vergaderzaal van het stadhuis daarvoor in gebruik genomen.

 2. Saar Vanherreweghe says:

  Al ben ik zelf geen Aspe-lezer, het lijkt mij aannemelijk dat de stad zijn oeuvre onder de aandacht houdt. Hij zal dan wel niet herinnerd worden als een groot auteur, zijn werk verdient het om gelezen te worden. We kunnen het beschouwen als een win-win voor de stad èn de mensen die zijn erfenis koesteren.

 3. Johny RECOUR says:

  Lang voor Aspe was er volgens overlevering toch een auteur, +100 jaar geleden, die zijn volk leerde lezen? Hendrik Conscience, die van oorsprong Franstalig was, gezien zijn vader. Nu wat oubollig, volgens hedendaagse geschriften, maar niettemin een aanhef om iedereen tot lezen aan te zetten, zoals mijn over- en grootouders zaliger.

 4. Ann Broeckaert says:

  Een boekenbeurs in het stadhuis, dat zal wel een probleem zijn op gebied van ruimte. Duizenden boeken zouden er een plaats moeten vinden. Van gekende en minder gekende auteurs. Komt daar nog jouw op komst zijnde exemplaar bij en een geschikte stoel voor koning Filip of zijn vervanger/ster.

  • Pol Martens says:

   Zo’n boekenbeurs en mijn eerste boek, Ann, ze bevestigen allebei dat het klopt, hetgeen een Hollands liedje ons leerde over de meeste dromen …

  • Dries Simoens says:

   Pol, dat de Nederlandse koning Willem-Alexander zich het eerste exemplaar van de nieuwe bijbeluitgave liet overhandigen, moet geen vragen oproepen over de scheiding van kerk en staat. Van een scheiding van kerk en staat is er sprake wanneer de kerkelijke macht en de staatkundige macht niet in dezelfde handen zijn en zij geen beslissende invloed op elkaar uitoefenen.

   • Pol Martens says:

    We schrijven om te leren, Dries!

    • Dries Simoens says:

     Er bestaan ook andere ideeen over de verhouding tussen kerk en staat. ENE EXTREEM: “laicisme” (bv. Frankrijk), waar op scholen geen godsdienstlessen worden gegeven en er in publieke ruimtes geen religieuze attributen en symbolen toegelaten zijn. ANDER EXTREEM: “staatsgodsdienst” (bv. Engeland) waar de staat bepaalde privilegies toekent aan een bepaalde kerk: de staat benoemt bepaalde geestelijken, en (in ruil) benoemt de kerk een deel van de afgevaardigden van het huis.

 5. Jean+Van+Acker says:

  Dat zou nu nog eens een event zijn, de boekenbeurs in het Stadhuis van Brugge als een verre herinnering aan de vroegere 19eeuwse stadsbibliotheek aldaar!

 6. Greet Chevalier says:

  Het zou een unieke kans zijn om de Gotische zaal eens te bewonderen. Daar krijg je niet vaak de kans voor. Was de Brugse Openbare Bibliotheek in een minder ver verleden niet in een even mooi historisch gebouw, het Tolhuis, Pol? Ik meen me dit precies uit mijn kinderjaren te herinneren…

  • Pol Martens says:

   Greet, je hebt het helemaal bij het rechte eind omtrent het verleden van de stadsbibliotheek in het Tolhuis. In 1986 verhuisde de bib van die stek naar de huidige locatie in de Kuipersstraat.
   Over de gotische zaal kan ik je melden, dat die zowat elke dag te bezoeken is, de openingsuren komen min of meer overeen met die van de Brugse musea.

  • Dries Simoens says:

   Waar een boekenbeurs ook wordt ingericht, de essentie is de overzichtelijkheid, wat een grote ruimte vereist. In een boekenbeurs moet men “ontdekkingen” kunnen doen: “je vindt er meer dan je zoekt”. Niet toevallig ook de publicitaire boodschap van de Standaard Boekenhandel.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *