Ook dit Brugse voorjaar gaat voorbij zonder Meifoor. En zonder Heilig Bloedprocessie. Het zet ons aan ’t mijmeren … over kermisleute en godsdienstlessen …
Laten we het een keer hebben over de bevrijdingstheologie … Pardon, de wat? Geen nood, hier volgt ter duiding een hapje godsdienstles. Van op de schoolbanken in de jaren zeventig herinner ik mij, eerlijk waar, niet bijster veel lesinhoud. Maar die van een jonge priester met een heel eigen kijk op de Leer van de Heer, die is me bijgebleven. ‘k Weet nog hoe in die slordig maar enthousiast gegeven godsdienstlessen van hem het evangelie klonk als de ultieme oproep tot bevrijding van alle verdrukking. Geldgewin? Dividenden? Zonde! Die van Nazareth, hij sprong in de bres voor de sukkelaars! Jezus was gewoon een rooie rakker! Nogal wat klasgenoten trokken de schouders op. Ondergetekende en zijn vrienden vergaapten zich aan zo’n denkpiste, die volgens onze leraar kwam overgewaaid vanuit het getormenteerde Latijns Amerika. En ja, die kleurrijke namen die bij dat discours hoorden, Camilo Torres, Ernesto Cardenal, ’t had wel iets.
Dat ik hier en nu aan dat pleidooi terugdenk, ’t is door de Heilig Bloedprocessie. Want wat vertelde dat jong pastoorke ook alweer? Jezus, een linkse jongen, da’s één ding. Maar dat ze dat voor het eerst in verre landen bedacht hebben, daar willen we wel nog een boompje over opzetten. Want dat Jezus een sos is, dat zeggen ze in Brugge namelijk al van in de tijd van onze grootouders.
Het zit namelijk zo. Het komt voor dat de Heilig Bloedprocessie uitgaat bij schoon weer. Geen gemopper, wat dacht je. Maar laat het een keer regenen op ‘Heiligbloeddag’, ge zult wat horen! Gegarandeerd herinnert iemand zich dan dat enkele dagen eerder, op de eerste mei, de optocht van de socialisten door de stad trok onder een stralende zon! En voilà , dan haalt altijd wel eentje de oude Brugse wijsheid van stal haalt: ‘Ziet ge wel, ons Heere is voe de sossen!’
Al heeft de Heilig Bloedprocessie veelal toch ook de weergoden aan zijn kant. Oeps, de Zoon Gods en zoiets heidens als ‘weergoden‘, samen in één zin? Het hoort niet, ‘k weet het. Maar ach, onze plechtige hoogdag is wel meer tegenstrijdigheden gewoon. Zie de schapen die processiegewijs langs de Meifoor passeren.
De verwondering van de toeschouwers verbleekt bij de devote verbazing van de brave kudde. Want wat doemt op in de achtergrond? De lugubere gevel van ‘Devil’s Manor’! Een verderfelijk oord dat grijnzend wacht tot al dat plechtstatige voorbij is. Waarna het godvruchtige volk zich omdraait en zich gulzig in al het zondige van de kermis stort.
De foorkramers houden zich nog even stil. Om dan meteen hun kermisgejoel te hervatten, zoals ’t hoort. Jezus, die ’t volgens sommigen niet zo begrepen had op geldgewin, en zijn processie, ze zijn gepasseerd, laat rinkelen die kassa! Trouwens, als ’t waar is, dat ons Heere in zijnen tijd aan de kant stond van de kleine man, dan kwam je hem toch zeker ook een keer tegen op de kermis?
Misschien was Jezus te vinden bij de traditionele ochtendprocessie die ook dit jaar doorging met enkele trommelaars van de speelschaar SFX, misdienaars, leden van de Confrérie, schutters van Sint-Joris… zij brachten de relikwie naar de kathedraal, waarna de viering van de hoogdag volgde, internationaal uitgezonden op televisie.
Ik zeg dat al jaren dat hij een is van ons 🌹
In het Heilige Land van toen was Jezus uiteraard zeer links en voor de Romeinse bezetter niets anders dan een onruststoker. Daarom waste Pontius Pilatus, gouverneur, ook zijn handen in onschuld toen hij hem overleverde aan de Farizeeërs. Hij was ervan af en wat zijn landgenoten met hem deden zou hem niet ten kwade geduid worden, noch
door Rome noch door Jeruzalem.
Jezus was alleszins nooit een tjeef.
Tjeven bestonden toen nog niet. Geschiedenis en maatschappij evolutie is een wonderlijk
gegeven om in coronatijden rustig te bekijken en bij te leren voor wie wil. Maar er is ook
“Much ado about nothing” zoals Shakespeare schreef.
Een oud-leraar v/d freres zei dat de 1ste christenen communisten waren. Zij leefden in een commune en deelden bijna alles, vrouwen hadden ze die niet? Voor mij waren het eerder hippies 🥰
Mijn rasechte Bruggeling zijn erte bloedt: nu al 2 jaar op rij geen Bloedprocessie. Brugges mooiste dag valt in het water. En al was die gepland, de regen zou er toch een stokje voorgestoken hebben. En echt waar, dat is niet te harden. Enkele jaren terug stonden we gekleed en geschminkt in de beurshalle toen we hoorden dat het hele gebeuren afgelast werd wegens een dreigende plensbui. Dan vloeien er toch traantjes. Uiteindelijk mocht elke groep zijn act presenteren in de middengang om daarna het filmticket te kunnen afhalen die we als beloning krijgen. Maar gelukkig waren we niet.