Klinken op Brugge, zullen we?

Zullen we, nu wij een nieuw jaar binnengaan, klinken op Brugge? Ach, voor de stad hoeft het niet, die trekt zich wel uit de slag in de dagen en maanden die komen. Zijn torens blijven uitkijken, roerloos en ongenaakbaar, over wat zich aan hun voeten afspeelt. Over straten en

reien die kronkelen, van plein naar plein en van brug naar brug. En als vanouds laat het oude Brugge zich omarmen door het groen van zijn vesten. En de wijken er omheen spelen hun levendige rol.

En ja, hier aan onze kant van Brugge blijft de lelijke expresweg, die lepe slang, onverminderd sissen. Al klinkt ze nu vanachter de betonlelijkheid van ‘geluidsschermen’. Beschaamd omdat ze lang geleden naliet om zich in te graven? Maar verderop zullen de bossen ademen en bij de zee zal de haven blinken in de zon. Dus ’t is overbodig klinken op een stad. Steden trekken hun plan.
Laat ons daarom, eerder dan op de voorspoed van de stad, toosten op mensen. Op al wie Brugge maakt tot wat het is. Een heildronk op wie hier leeft, woont, langs komt.
Ook op zij die maar heel even langs komen, ook zij maken Brugge. De toeristen, vooreerst, die onze stad onder de voet lopen. Ze zijn met velen, da’s waar, maar toen ze nog niet zo lang geleden wegbleven wisten wij niet waar we het hadden. De verademing in onze lege straten duurde te lang om spannend te blijven, weet u nog?
Meer volk dat komt en gaat? De soldenjagers die straks onze winkelstraten afdweilen, waar ze weer meer kopen dan ze van doen hebben.
Of klinken wij op de jongeman die van ver kwam en in Zeebrugge verzeilde, dromend van een nieuw en beter leven aan de overkant. Of op zijn zussen die achterbleven in dat donkere land van hen, waar ze in groezelige fabrieken de kleren maken die wij voor een appel en een ei kopen in die solden van ons.

Laten we al wie hier bij ons in de weer is het beste wensen. De verpleegster die van deur tot deur gaat, zorgend voor wie dat niet meer kan voor zichzelf. De buurman die zich ontfermt over zijn dementerende vrouw, dag na dag en nacht na nacht. ‘Echte helden getuigen zelden‘, dixit Herman van Veen.
Toosten wij op het welzijn van de stratenmaker die hopelijk binnenkort in de Steenstraat de kasseiputten zal dempen. Hij spreekt amper onze taal en wij al helemaal niet die van hem. Maar terwijl we op hem neerkijken doet hij het werk dat wij niet willen.
Heffen wij het glas op de lerares die op haar fiets met ingehouden adem laveert door die puttenstraat, op weg naar de school waar ze onze kinderen vertelt hoe de wereld in mekaar zit, alsof dat simpel uit te leggen is. Op de poetsvrouw in die school, die thuis op haar moedige eentje haar kroost grootbrengt, twee jobs voor de prijs van amper één.
En sta mij toe, ook zelf een toost uit te brengen. Een paar, eigenlijk. Op een koppel uit onze vriendenkring dat elke week vanuit hun polderdorp naar de binnenstad komt om in een pand in de Oostmeers maaltijden te bereiden voor wie zich thuis geen maaltijd kan permitteren.
Een santé aan de vuilnismannen die ons verlossen van alle verpakking waar we niet om vroegen. Aan mijn wederhelft die met wat in die verpakking stak goochelt in de keuken. En aan mijn hond, mag het, die me verplicht om elke dag wandelend mijn eigen buurt te verkennen.
Een heildronk ook op u, lezer, die mij week na week mijn verhaal laat vertellen en die dat verhaal ook lezen wil.
En laat ons, ietwat verblijd na al die heildronken, tot slot toch ook maar klinken op de voorspoed van deze stad. Het laat die stenen onverschillig, maar toch. Toosten op de schoonheid van gevels en pleinen, water en groen. Op een stad waar het al bij al goed is om te leven. Een stad die Brugge heet.

This entry was posted in Het Brugge van nu, Over gezondheid en ziekte, Over welzijn en gezondheid, Van feesten en vieren, Van zin, zen en zijn. Bookmark the permalink.

17 Responses to Klinken op Brugge, zullen we?

 1. Brigitte Beernaert says:

  Gelukkig 2023 Pol! Laten we blijvend genieten van onze mooie stad. Proficiat en dank voor je onverminderde inzet.

 2. Steenlant Anne Marie says:

  Zoals altijd heb ik genoten van het verhaal…
  Al woon ik buiten de stadsgrenzen, er zijn weinig dagen dat ik niet geniet van mijn geboortestad.
  De beste wensen voor 2023

 3. Eveneens een gelukkig, maar vooral gezond 2023. We blijven de boeiende verhalen lezen en herlezen. Dank je wel Pol.

 4. Carine Vdd says:

  Een fijn 2023, Pol!
  Groetjes van Carine

 5. Johan Quintens says:

  Pol, de beste wensen voor 2023!
  Laat ons verder wekelijks genieten van je mooie blog!

 6. Boudewijn Vanhouteghem says:

  Een toost op 2023 en je mooie verhalen Pol en hou je goed! Fijn om ons wekelijks een ontspannend verhaal te bezorgen.

 7. Lietaer leen says:

  Pol, je hebt dat weer prachtig en origineel verwoord!!
  Het zijn wensen die ons aanzetten om na te denken over onze rol in de maatschappij en onze verhouding tot onze medemens. Wat kunnen we ook zelf doen om onze samenleving en onmiddellijke buurt warmer en menselijker te maken?
  Ik lees je gevatte teksten altijd met veel plezier. Ga er zeker mee door…nog lang na 2023.
  Ik wens jou en je echtgenote een schitterend nieuw jaar waarin je weer veel redenen krijgt om inspiratie op te doen.

 8. dries simoens says:

  Ik kijk reikhalzend uit naar het weekend. Onder meer en vooral naar wat Pol ons telkens weer presenteert, de keuze van het thema en de verwoording ervan … de vele vraagtekens ook die ons aan het mijmeren zetten.
  Ook van mij: wensen voor een voorspoedig 2023, met weer veel inspiratie.

 9. Martine Roose says:

  Pol, hoe mooi en trefzeker jij telkens opnieuw je ‘Brugs verhaaltje’ met ons deelt.
  Als oud-Bruggeling geniet ik er enorm van en hoop dan ook dat je in 2023 deze traditie verderzet.
  Voor dit nieuwe jaar wens ik je nog heel veel inspiratie voor boeiende cursiefjes.

 10. Koen D'hondt says:

  Dag Pol, bedankt voor de mooie verhalen van afgelopen jaar, we blijven op post om vanaf volgend jaar – morgen? – uw nieuwe verhalen te mogen lezen.
  Beste wensen.

 11. christel bigler says:

  Dag Pol, wat een mooi cursiefje. Alles passeerde in geuren en kleuren aan mijn geestesoog ! Ik heb er biezonder van genoten en ik weet dat dat het komend jaar ieder weekend weer zal gebeuren. Beste wensen voor het nieuwe jaar, vele geluksmomentjes en een ijzersterke gezondheid !

 12. Firmin says:

  Beste Pol, mooie gezegd. Onze directe omgeving verdient zeker onze aandacht, moest iedereen daar al beginnen zou het mooi zijn.
  Beste wensen!

 13. Philippe De Wulf says:

  En vooral een toost op jou Pol, een gelukkig nieuwjaar.

 14. Dirk Michiels says:

  Voor jou, Pol, en voor allen die van Brugge houden, het allerbeste in 2023.
  Als iedereen voor eigen deur ‘veegt’ en zijn ding doet zoals dat van een echte Bruggeling verwacht wordt, zullen we ook in 2023, kritisch maar eerlijk, genieten van onze mooie stad.
  En ik toost mee op al die heel gewone mensen – en zo zijn we dat eigenlijk allemaal – die het op hun bescheiden wijze mogelijk maken dat wij hier dagdagelijks in vrede kunnen samenleven. In tegenstelling tot vele miljoenen andere die helaas met de oorlog geconfronteerd worden, we kunnen het niet genoeg herhalen.
  En ik toost ook op de welvaart en het welzijn, gecreëerd in Brugge, Vlaanderen, België en Europa door zovele duizenden voor zovele duizenden.
  Dirk Michiels, ere adjunct-stadssecretaris Brugge

 15. Trui Vandepitte says:

  Dag Pol, elke week genieten wij van je cursiefje. Wij, als niet Bruggelingen, hebben intussen al heel veel over Brugge bijgeleerd;
  We hopen dat je dit ook de volgende jaren kan volhouden en daarom wensen we voor 2023 veel inspiratie en een uitstekende gezondheid voor jou en je echtgenote.
  Trui Vandepitte en Jan De Vilder

 16. Ann Broeckaert says:

  Pol, ik wens je een harmonieus 2023! Rijk aan vriendschap en liefde. Maar ook aan inspiratie om je verhalen in geuren en kleuren te blijven spijzen.

 17. Johny RECOUR says:

  We weunen in en oek die zelden of noois geteisterd wordt en we zien nog nie kontent.
  Ze kommen van den anderen kant van de werreld om uuzen oek te zien en geven der dikwils veel geld vooren uut.
  Zwiegt, doe stille voort en profiteert van al da schoons damme voe nieten kriegen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *