Wachters aan de Gentpoort

Tot eind juni blijft wie naar Brugge komt veelal gespaard van ‘bruggenmiserie’. Wegens werken bij de Dampoort komen geen vrachtboten langs. Even zijn er minder ‘wachters aan de poort‘ …

Fiets je wel eens vanuit Assebroek naar de binnenstad, ben je af en toe wachter aan de Gentpoort. Da’s niet om mee te lachen en dat doe je dan ook niet. Dan zucht je, samen met alle anderen die je lot delen, en hou je je klaar.  Een legertje fietsers, schouder aan schouder. De blik, stuurs over het stuur, stadwaarts gericht. Het heeft iets van een troep strijders, uitziend naar een teken van de hoofdman om de poort te bestormen.
De Gentpoort kan ervan meespreken, van zo’n dreiging. Al is het lang geleden, ze herinnert het zich nog.  Er waren nog geen fietsen, wie naar de stad kwam deed dat te voet, te paard of met paard en kar. Maar soms kwamen ze ook met kwade bedoelingen. Dan waren ze daar ineens met velen tegelijk, met man en macht, met zwaard en pijl en boog in de aanslag.
De stadspoorten hadden allemaal iets van een versterkte burcht. Zo had de Gentpoort een zogenaamde ‘voorpoort’, letterlijk voor het hoofdgebouw.  En stadswachten die

paraat stonden bij het hierboven omschreven onheil. Wachters aan de Gentpoort, ’t was niet om mee te lachen en dat deed je dan ook niet.
De voorpoort werd in de jaren zeventienhonderd gesloopt. Ze maakte plaats voor een draaibrug, zodat boten vanuit Gent langs de ringvaart de coupure konden bereiken. Het hoofdgebouw bleef gespaard, niet zelden kreeg zo’n poort een nieuwe invulling als kantoor voor het innen van belastingen op ingevoerde goederen, het werk van een soort stedelijke douane. Wachters aan de Gentpoort en daar viel niet mee te lachen. Wie spullen invoerde deed dat dan ook niet.
Maar ook die tijd ging voorbij en in de vele jaren erna vroeg de Gentpoort zich soms af waartoe ze nog diende. Tot iemand op het idee kwam om er een museum in onder te brengen over de geschiedenis van de stadswallen. Het museum kwam er, bezoekers amper. Het museum ging weer dicht.
Maar kijk, sinds enkele weken is weer leven in de poort. De gidsen van de Gidsenbond hebben ze ingepalmd. Met vreedzame bedoelingen, wat had u van stadsgidsen verwacht?
En hoewel niet meer het glorieuze bouwwerk van in haar gloriedagen, is de Gentpoort nog altijd een imposant ding, van buiten èn binnenin. Wanneer je langs de eeuwenoude wenteltrap

naar boven klautert, wacht je een verrassende uitkijk over de stad en zijn wijde omgeving. Vanuit een gedroomd nest waar onze stadsgidsen reikhalzend uitkijken naar de terugkeer van wie Brugge wil bezoeken. Nooit eerder was het zo’n beloftevolle job , wachter aan de Gentpoort.

Een verkenning langs Brugse trekpleisters, een geleid bezoek aan de Triënnale, een fietstocht in het Brugse, een originele themawandeling, daar hebben we stadsgidsen voor: https://www.bruges-guides.com/

This entry was posted in Het Brugge van nu, Het Brugge van toen, Van toeristen. Bookmark the permalink.

8 Responses to Wachters aan de Gentpoort

 1. Geert Deceuninck says:

  Iedere week interessante informatie!
  Bedankt, het zal wel wat tijd in beslag nemen.

  • Pol Martens says:

   Jawel, Geert, we zijn elke week een tijdje zoet met dat schrijven … maar zo’n positieve reacties doen ons toch elke keer weer goesting krijgen om eraan te beginnen.
   Merci, dus!

 2. Daans says:

  Het museum in de Gentpoort, over de omwalling rond de stad, mocht er zijn. Maar het blijft jammer dat niet één museum de hele geschiedenis van Brugge samenbrengt, van de prehistorie tot vandaag. Het archeologiemuseum sloot de deuren, Historium is een pretpark, Gruuthuse toont ook maar een deel van het verhaal.
  Kan het Oud-Sint-Jan, het hospitaalcomplex uit de negentiende eeuw, daarin ècht geen rol spelen? Hallo, erfpachters?

  • Edwin_v says:

   Je bent niet de enige die snakt naar een museum waar de hele geschiedenis van Brugge wordt samengebracht. Probleem is echter dat we geen grote lokalen genoeg hebben (op wandelafstand) om alles ten toon te stellen… Ik kijk dus reikhalzend uit naar de realisatie van BRUSK. Als we de kenners mogen geloven zal hier zeker ruimte gemaakt worden voor een groot deel van onze kunst- en geschiedeniswerken!

 3. Willy says:

  Hallo Pol,
  Leuk artikel heb je geschreven. Ik houd van woordspelingen. Wat mooi dat de Gidsenbond nu bezit neemt van de Gentpoort. Dat past goed bij elkaar. Omdat ik tijdens mijn vakanties in Brugge meestal binnen de poorten bleef of bij een andere het centrum verliet, behoorde ik zelden tot de ‘wachters’ bij de open brug. Om foto’s te maken liep ik wel eens een rondje om de Gentpoort, want ik vind het een mooi gebouw, van buiten, van binnen en van boven. Vele jaren geleden maakte ik een weekenduitstap naar Brugge waarbij ik na aankomst als eerste activiteit in deze poort een tentoonstelling bezocht. Kan me het jaar niet meer herinneren. Het was een prachtige gelegenheid om zo’n oud gebouw vol geschiedenis van binnen te bekijken. Ja, toen ontdekte ik ook het mooie uitzicht vanaf het dak. ’s Winters zal dat nog wijdser zijn, vermoed ik.

 4. Johny RECOUR says:

  Het ene museum na het andere dat geen “kunst en cultuur” aanbiedt verdwijnt. Wie herinnert zich het oorlogsmuseum onder het gebouw van de post en het Loodswezen in
  Zeebrugge ? Collecties ergens verstrooid. Wie herinnert zich het museum in de Kruispoort ? Collecties ergens verstrooid.

 5. Jozef De Coster says:

  Als Assebroeknaar ben ik regelmatig ‘wachter aan de Gentpoort’. Dat verleert mij het lachen niet. Maar naar verluidt zal de uitvoering van het project Stadsvaart de inwoners van Assebroek, Sint-Kruis en Sint-Jozef promoveren tot ‘superwachters’. Niet om mee te lachen.

 6. Erica says:

  Als kind stak ik dagelijks 4 x de Gentpoort over om naar school te gaan in Brugge. Ik mocht het wachten voor een gesloten brug nooit als reden om te laat te komen op school opgeven….”dan moet je maar 10 minuten vroeger vertrekken ” zei mamère…. Ik herinner me ook de bruggendraaiers, wachtend in hun hokje tot een schip toeterde om dan op het grootse gemakske met z’n vieren de brug naar boven te draaien. Dat waren nog es tijden hé !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *