‘Het verhaal van Brugge’, een nieuwe strip

Er is iets met zolders. Ben je op zoek naar een woonst, ga je in elk huis waar je langs komt zorgvuldig elke kamer, elke hoek inschatten. Hoeveel, hoe ruim, hoe comfortabel? De zolder? Ach, is die vakkundig geĂŻsoleerd, dan is ’t al lang goed. Welnu, onderschat nooit het voor en tegen van een ruime zolder. Ik kan het weten, die van ons leerde het mij.
Jaren geleden namen wij onze dakisolatie onder handen. De verbazing wanneer je op zo’n keer je zolder ontruimt! Wat een vergeten overvloed daar in de loop der jaren is aangeland! En uiteraard, zo neem je je voor, wordt voortaan nog amper iets naar boven gesjouwd. Ach, voornemens, ze zijn er niet om waar te maken. Die zolder van ons? Was nooit zo vol als vandaag.

Maar waar je woont is elke zorgvuldig ingedeelde ruimte een meerwaarde. En dus benutte ik een paar jaar geleden de ‘blijf in uw kot’-weken om die volgestouwde kruin van ons huis te ordenen. Alle dozen, het zijn er veel, alle mappen en kokers vol papieren van allerlei slag, het zijn er nog meer, leeggemaakt. De zoldervloer, een doolhof van onoverzichtelijke stapels. En nu gaan we streng selecteren en sorteren, ge gaat een keer wat zien! Tenminste, dat was het voornemen. Maar na een tijd konden we weer de straat op en de stad in. De zolderladder werd omhoog geschoven. Voornemens, u weet wel. Die zolder van ons? Was nooit zo’n zootje als vandaag.

Dat aanschouwde ik met eigen lede ogen, toen ik er vandaag een kijkje ging nemen. Op zoek naar mijn strips. Tijdens het komende 11-november-weekend gaat het vierde Brugse stripfestival door in ’t Sint-Lodewijkscollege en dat bracht mij op het idee. Een fervent stripliefhebber ben ik allerminst, maar toch prikkelt een goed album nog altijd mijn jongensverbeelding.

Strips? Ooit werden ze door gecultiveerde lieden beschouwd als het minste van het minste. Strips ontnamen onze jeugd de kans om hoogstaande literatuur tot zich te nemen! De reputatie van de betere ‘graphic novel’ van vandaag zet hun stelling van weleer op de helling. En er is meer. Van Jean Paul Van Bendegem verschijnt dezer dagen een in boekvorm gegoten, warm pleidooi. De filosoof laaft zich met genoegen aan de filosofische rijkdom in stripverhalen. Zelfs de albums van Kiekeboe en Urbanus neemt hij onder de loep.

’t Is maar dat u ’t weet, gaat u straks langs op die stripbeurs in Sint-Lodewijks, dan zien we mekaar. Dat ik daar misschien met lege handen buiten kom, mag de pret niet bederven. Maar vind ik toch iets dat mij boeit, dan wil ik weten of het al niet in mijn collectie steekt. Nou ja, collectie. Een stapel strips waarin Brugge een rol speelt, niet eens zo uitgebreid en lang niet compleet, kan je dat een collectie noemen? Hoe dan ook, daarom ging ik op zolder die paar dozen met albums opzoeken. Want ja, daar zijn ze ooit beland, je kan niet alles binnen handbereik houden.
Dat bijeenzoeken van strips begon volkomen toevallig, pakweg een kwarteeuw geleden. Een appel en een ei betaalde ik op een rommelmarkt in ’t Boudewijnpark voor ‘Les Mystùres de Bruges’. Het is een album in een reeks ‘Klaxon et Mycroft’, begin jaren zeventig verschenen als jeugdbijlage bij Le Soir.

Een appel en een ei betaalde ik op een rommelmarkt
in ’t Boudewijnpark voor ‘Les Mystùres de Bruges’.

En zo was de trein vertrokken en haalde ik sindsdien nogal wat, enkele tientallen, Brugge-strips in huis. Op zolder, want de zin om albums aan te kopen stond sinds een tijd op een laag pitje. En dus leek het aangewezen om toch een keer mijn stapel naar beneden te halen. Om vast te stellen dat ik van een paar van die strips 
 twee keer een exemplaar aanschafte. Orde op zolder, daar zegt u zoiets 


Het middeleeuwse Brugge werd ontelbare keren in stripverhalen gegoten

Maar wie weet, wordt daar straks toch nog iets aan toegevoegd. Wat mij boeit? Een stripreeks die momenteel in aanbouw is, ‘Het Verhaal van Vlaanderen’. Gebaseerd op de tv-reeks, maar nu zonder presentator die bij al die historische gebeurtenissen in de weg loopt.
En wie weet, tref ik toch nog iets dat naar Brugge verwijst. Hier bij ons werken echt wel een paar gedegen cartoonisten en striptekenaars. En ook elders was altijd al stripbelangstelling voor de stad en zijn wedervaren.

Op de beurs in Sint-Lodewijks vind ik zeker ook ‘Diktator Dirk’, de reeks in ’t Brugsch Handelsblad. Die verscheen in albumvorm, toch? Of ze in mijn collectie hoort? Ik zie mijn inmiddels verzamelde strips, doorgaans van deftige komaf, verbaasd opkijken. ’t Mag iets minder grof, hoor ik ze denken.
Doch wacht eens even, bedacht ooit al iemand een stripreeks over de hele geschiedenis van onze stad? Het middeleeuwse Brugge werd ontelbare keren in stripverhalen gegoten, goeie en minder goeie.
Maar de hele Brugse historie, van in den beginne tot vandaag, van Boudewijn met de IJzeren Arm tot Dirk De fauw? Een stripalbum of een relaas in cartoons, ‘Het verhaal van Brugge’, ik haal het met veel plezier in huis. En ik berg het, beloofd, niet op zolder.
Iemand met talent Ăšn zin om aan het tekenen te slaan?
Hallo, Marec?

This entry was posted in Het Brugge van nu, Van boeken en schrijven. Bookmark the permalink.

9 Responses to ‘Het verhaal van Brugge’, een nieuwe strip

  1. Hans D’Helft says:

    Beste Pol, volgens mij bestaat het door u gewenste album over Brugge reeds onder de vorm van ‘BRUGGE’ door Jacques Martin Ferry, uitgegeven door Casterman (ISBN 7978 90 303 6410 8). Snuffel eens rond op de beurs.

    • Pol Martens says:

      Hans, het werk van Ferry is mij bekend. En als Ă©Ă©n album in de buurt komt van een geschiedenis van de stad, dan is het inderdaad dat. Een echt stripverhaal kan je ’t moeilijk noemen. Weliswaar een verdienstelijk boek met schitterende, bladzijden vullende tekeningen waarvoor hij zich grondig heeft gedocumenteerd.
      Maar zijn beeldrelaas loopt alleen tot aan de late middeleeuwen, afgezien van een uitgeschreven epiloog.
      Het verpauperde Brugge van de negentiende eeuw, de haven, de twee wereldoorlogen, het recente Brugge, in zijn tekeningen laat hij die achterwege.

  2. eric van hove says:

    Ik apprecieer uw wekelijkse bijdrage, inhoudelijk rijk en altijd in een mooie taal.
    Eric Van Hove

  3. Richard Ranson says:

    Een nieuw stripverhaal over de ‘hele Brugse geschiedenis’, zoals Pol suggereert, kan ook enkele intrigerende deelaspecten bevatten.
    Neem nu het bestaan van die oude zolders die steeds vaker verdwijnen waar individuele huizen gesloopt worden. In de plaats daarvan duiken dan grootschalige wooncomplexen op, zonder spoor van een zolder in die nieuwe studio’s of appartementen.
    Ook de kelder is er verdwenen, want meerdere bewaartechnieken voor voeding elimineren de noodzaak van een traditionele ‘bewaar’-kelder.
    De moderne woning ontmantelt tegelijk de klassieke schouwmantel voor de verwarming, in een strak design met recht doorlopende muren.
    Waar kan de verzamelaar zijn stukken nog blijven bewaren, in een woondoos zonder zolder? Het lijkt erop dat die vrije ruimte elders zal moeten worden gevonden. De romantische ‘schatten op zolder’ worden steeds vaker ingeruild voor “schatten bij Shurgard”, waar men goedkoop opslagruimte kan huren voor het bergen van privĂ©-erfgoed, zoals stripverhalen en tal van andere persoonlijke collecties.
    Het alternatief bestaat erin om alles in de container te gooien en hop, weg ermee. Of, nog erger, om zelfs nooit aan een eigen verzameling te beginnen, waardoor men ook nooit financiële verplichtingen hoeft na te leven bij een commercieel bedrijf voor vrije opslagruimte.
    Vandaar deze oprechte hulde aan de vrije zolders in particuliere huizen!

    • Dries says:

      Over ‘zolderontdekkingen’ gesproken. In de jaren 60 liep er op de BRT een programma ‘Zolderopruiming’, met als doel spullen te vinden voor ‘de behoeftigen’.
      De Franse tegenhanger heette trouwens ‘Les petits riens’.
      Op onze dagen zendt de tv het programma ‘Schatten op zolder’ uit … Met een gans ander doel … Met wat geluk vind je op zolder curiosa allerhande, waarvoor een antiquair of brocanteur (veel) wil betalen.

  4. Bert Vandenbussche says:

    ‘Les MystĂšres De Bruges’ is een meesterwerk van de onlangs overleden Henri Desclez, ook een Brugge-liefhebber trouwens, dat kan je zien op z’n facebook-profiel.
    Trouwens, ook de tekenaar van ‘Kronieken van de Zwarte Griffioen’, een reeks korte Brugse verhalen zoals ‘Brugse Achten’, Ă©Ă©n van de parels in m’n uitgebreide Brugge-strips-collectie.
    Van mij kan je die ondertussen wel al een collectie noemen … 148 stripverhalen in bezit. Per stripverhaal soms nog verschillende uitgaven (softcover, hardcover, luxe, …)
    Nog op zoek naar Brugge-strips waar ik weet van heb. Zelfs ‘Conan The Barbarian’ doet Brugge aan in de comicreeks ‘Savage Avengers’.
    Ik heb een lijst van alle Brugge-stripverhalen, wie geĂŻnteresseerd is mag mij een berichtje zenden … niet allemaal tegelijk a.u.b.
    Van ‘Dictator Dirk’ zijn er ondertussen vier uit.
    Nummer vijf komt er waarschijnlijk in december aan.
    Syndikaat lanceert trouwens de elfde november ‘De Bergenvaarders – Een Alchemist In Brugge’. Dit in samenwerking met verschillende Brugse historici.
    Van ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ is deel 1 en 2 uitgekomen, niet meer in aanbouw, er komen geen extra strips in de reeks.
    Een ‘Verhaal van Brugge’ bestaat inderdaad nog niet.
    Het enige wat misschien wat in de buurt komt is ‘De enige, echte en wrede geschiedenis van de Brugse Beer’ van Daubi, denk ik.
    De strip ‘Mort en Flandre’ van de uitgeverij Assor BD, puur historisch geĂŻnspeerde verhalen, is ook wel het vermelden waard.
    Historisch heel accuraat, prachtige tekeningen, … onder andere over de moord op karel De Goede en die gebeurtenissen.
    Meer info: https://www.assorhistoire.com/normannia-l-epte-des-vikings-aux … Laadt traag in, even wachten!
    Hier is er ook wat te doen rond het thema:
    https://www.getekendereep.com/topic/7207-brugge-strips/ Regelmatig eens nieuwtjes te bespeuren daar.

  5. Johny RECOUR says:

    Zoals nog andere Bruggelingen ben ik ooit begonnen aan een verzameling strips waar Brugge in voorkwam, maar ook daar komt blijkbaar geen einde aan.
    Na een ouderwetse leren boekentas vol heb ik het ‘van arenmoede’ stopgezet. Soms komt Brugge teveel in de kijker.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *