Kaartlezen met nieuwjaar

Vent? Welke vent?” De vraag en de guitige ogen van ons nichtje glimmen van geveinsde onwetendheid. Mijn wederhelft en ik schudden het hoofd. “De advent, meiske, de advent!”, repliceer ik met gespeelde verontwaardiging, ‘Dat zijn de weken voor kerstmis!
Voor uw oom is dat een gewichtige tijd.”, vult mijn huisgenote aan op hoogst ernstige toon, “Dagen waarin hij zich afzondert om zijn nieuwjaarsgedicht te schrijven. En dat juweeltje van woordkunst wil hij dan op zo’n overjaarse, papieren wenskaart.” Ik hoor de knipoog in haar stem.
Bij elk jaareinde is onze woonst getuige van telkens weer dezelfde gedachtewissel. En dus zet mijn levenspartner ook vandaag haar argumenten nog een keer op een rij. Want wie weet, kan in dit dispuut ons nichtje haar nonkel overtuigen van ’t gelijk van haar tante.
Nieuwjaarsgroeten, of je die nu langs digitale weg bezorgt, dan wel in een envelop met een postzegel erop, wat maakt het uit? Een wens is een wens, toch? Maar die malle oom van jou, die wil elke keer weer alles op papier!

Oudejaar in het Brugge van tien jaar geleden …

Van haar tante naar haar nonkel kijkt het lieve kind, zich bewust van de verantwoordelijkheid die op haar prille schouders rust.
Nonkel hult zich in stilzwijgen. Heel even. En dan vertelt hij over de charme van een wenskaart. Want jaarwensen horen op papier, zo hebben wij het altijd gekend en dat wil hij het liefst zo houden.
Zo’n kaart, geschreven voor wie je na aan ’t hart ligt, in de postbus deponeren? Het heeft wat en het geeft wat. Want de ene wens brengt de andere aan. En zo is er straks weer de feestelijke frisheid van nieuwjaarskaarten die, rijen dik, van boven op de boekenkast onze huiskamer opvrolijken.
Mensen groeten mekaar, dag in, dag uit. Tot ziens, salut, prettige dag verder. Daar blijft het doorgaans bij en daar is niks mis mee. Maar hoe dikwijls geven we aan, dat we mekaar ook ècht een schone tijd toewensen? Eén enkele keer, met nieuwjaar.

… het Brugge van een kwarteeuw geleden …

Meer niet. Meer hoeft ook niet. Maar als het dan toch maar zo sporadisch voorvalt, laten we het dan ook maar op papier zetten. Als een contract, eigenlijk.
En ’t is waar, het kost wat. Kaartje, postzegel, envelop. En ja, ’t leven van alledag is duur. Maar ook kostbaar. En het meest kostbare, dat is wat we voor mekaar zijn, toch? Dus laten we dat boekhoudkundig invullen als ‘investering in het meest waardevolle’.
De halve wereld zo’n kaart toesturen? Ach kom, ook een digitale groet is vele keren waardevoller dan niks. Maar wie je echt in ‘t hart draagt, die stuur je dat ene, tastbare kleinood.

Wenskaarten, het zijn geuren en tinten. Het spitsvondig ontworpen kunstwerkje met oogstrelende kalligrafie, ons toegestuurd door hartsvrienden. Een groottante die met moeizame vulpen ‘zalig en voorspoedig nieuwjaar’ krabbelt op haar klassieke kaartje met winterlandschap. De jaarwissel, dat is kaartlezen.

… en dat van een halve eeuw geleden.

Vriendschap, kameraadschap, verbondenheid en ja, misschien ook die enkele verplichte connectie, kleurrijk schouder aan schouder op een boekenkast. Geen computerscherm of smartphone kan daaraan tippen.
Was deze verzamelaar niet zo verknocht aan zijn affiches, hield hij het misschien bij nieuwjaarskaarten.

Het nichtje heeft aandachtig geluisterd naar het pleidooi van haar oom. Haar tante niet, zij kent de speech van haar huisgenoot inmiddels min of meer uit het hoofd. Trouwens, zij is meer van aanpakken dan van woorden. Dus terwijl manlief pleit, leegt ze maar alvast de brievenbus. Komt weer binnen met een krant en een weekblad. En twee enveloppen. Neen, drie. Eén ervan draagt een Hollandse postzegel. Familie van haar stuurt ons, helemaal uit Rotterdam, een nieuwjaarsgroet.
Het nichtje zucht. Wat nonkel laat besluiten dat ie toch minstens een klein beetje het gelijk aan zijn kant heeft.

This entry was posted in Het Brugge van nu, Over affiches verzamelen, Over welzijn en gezondheid, Van feesten en vieren, Van zin, zen en zijn. Bookmark the permalink.

9 Responses to Kaartlezen met nieuwjaar

  1. Kristoffel Boudens says:

    Ha! ik denk er net zo over 🙂

  2. Roos Nuitten says:

    Pol, ik kan helemaal meegaan in jouw discours.
    Dank voor jouw wekelijkse inspirerende teksten a.h.v.affiches.
    Roos

  3. Andries Van den Abeele says:

    Dag Paul, zo gaat en evolueert de wereld.
    De papieren wensen zijn natuurlijk de kostbaarste. De verzender heeft er tijd (en geld) aan besteed om ze naar je te sturen.
    De elektronische wensen zijn eigenlijk wat ‘goedkope’ wensen. Ze kosten eigenlijk niets anders dan de tijd die je er aan besteedt. Het papier kan er moeilijk mee concurreren.
    Een vriend in Japan stuurde me al meer dan vijftig jaar een kaart. Dit jaar voor het eerst stuurt hij elektronische wensen. Maar hij is nu 90. En in de lijst van bestemmelingen leer ik wie hij nog allemaal als vrienden in België heeft.
    Zoals mijn overleden vriend, stadssecretaris Jozef Bernolet altijd zegde “’t Ee is ’t ene, en ’t ander is ’t ander”.
    Beste wensen en verder succes met de affiches!
    Dries Van den Abeele

  4. Dank je wel voor de wekelijkse ‘mails’.
    Ik geniet ervan.
    Het is wekelijks een trip ‘down to memory lane’.
    Vera

  5. Johny RECOUR says:

    Een geschreven kerst- en nieuwjaarskaart is toch nog altijd iets persoonlijk, zeker als die bovendien uitgekozen is voor de bestemmeling.
    Je kan tegenwoordig wenskaarten ‘per to’ kopen in warenhuizen, maar die missen het met aandacht voor jou gezocht kleinood.
    Voor bijzonder aan het hart gelegen familie, vrienden en kennissen mag het dus zeker een ‘frank’ meer zijn en geen supermarktkaart of digitaal gedoe.

  6. arnold strobbe says:

    Beste Pol, ook ik krijg jaarlijks met nieuwjaar de kriebel een rijmpje te dichten om het jaar in te zetten.
    Ik mail het naar jou toe, kan je het lezen, er even bij stilstaan en het daarna rustig vergeten.
    Alle goeds en veel nieuwe affiches toegewenst van
    Arnold

  7. IVO SIMONS says:

    Bedankt, Pol, voor al deze mooie, interessante, leerrijke en soms “nagel-op-de-kop’ artikels.
    Doe er nog maar enkele bij in 2024.
    Veel succes en beste wensen.

  8. Herman Vandeplassche says:

    Alvast van mij een gelukkig nieuwjaar, Pol.
    Groeten
    herman

  9. Dries says:

    ‘Slakkenpost’ is de perfide naam die Nederlanders hebben bedacht voor elke communicatie die niet gebeurt via de elektronische snelweg.
    Laten wij het houden bij ‘postzegelpost’, die toch echt wel aangewezen is voor wensen met een iet of wat persoonlijk karakter?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *